Na maanden hard werken is het dan zo ver, de website van iSpore is live. De timing voelt een beetje vreemd. Vorige maand dacht ik nog dat de lancering zou plaatsvinden in een tijd van hoogconjunctuur. De wereldeconomie draaide op volle toeren. Vandaag, 20 maart 2020, lijkt alles stil te staan en staat alles in het teken van de bestrijding van corona (COVID-19). Toch probeert iedereen door te gaan, aan te pakken wat er aan mogelijkheden is, de schade te beperken. Want ook al heeft de Nederlandse overheid beloofd ondernemend Nederland te ondersteunen, het kan niet anders dan dat de impact ook economisch groot zal zijn.

De nieuwe website moet mijn activiteiten met iSpore voor het voetlicht brengen. Ik help ondernemers een goed belegde boterham te verdienen met duurzame businessmodellen. En dat blijf ik ook nu doen natuurlijk. Dat werk is relevanter dan ooit. En daarom, ook al raast corona om ons heen, presenteer ik toch met trots mijn bedrijf en mijn nieuwe site.

1 procent voor de olifanten van ChangChill
Je kunt hier ook lezen dat ik ieder jaar 1 procent van mijn bruto jaaromzet aan een goed doel doneer met een sterk duurzaamheidsoogmerk. Dit jaar gaat die bijdrage naar de olifantenopvang ChangChill in Thailand. In de opvang leven olifanten die jarenlang hebben moeten werken als entertainer; ze werden ingezet voor bijvoorbeeld olifantenritten en moesten shows geven. World Animal Protection heeft ChangChill omgevormd tot een diervriendelijke olifantenopvang, mét behoud van inkomsten uit toerisme.

Ook dat voelt een beetje vreemd misschien. Waarom geld geven aan olifanten terwijl we een coronacrisis te bestrijden hebben? Maar het virus heeft een enorme impact op de inkomsten van een olifantenopvang als ChangChill. De opvang is nog steeds grotendeels afhankelijk van toeristen en die zijn er voorlopig niet. Ik wilde zelf in juni gaan kijken, maar het is zeer de vraag of dat gaat lukken. Geen inkomsten betekent ook geen eten of verzorging voor deze dieren, geen salaris voor de medewerkers. Daarom heb ik besloten om toch te doneren. Help je ook mee?

Wil je meer lezen over Changchill?
Lees dan dit artikel in The Lonely Planet of hier op de site van World Animal Protection zelf.  Donaties zijn hier welkom.